20 Eylül 2015 Pazar

Uzman Doktor Mustafa Gürkan Yenice

Opr. Dr. Mustafa Gürkan Yenice
Üroloji Uzmanı Dr. Mustafa Gürkan Yenice;

" Böbrek taşınız mı var işte çözüm
Böbrek taşından korunmak için bunları yapın" dedi ve ekledi."Ülkemiz insanında görülen böbrek taşları, şiddetli ağrı ile seyrederek, hayatımızı zorlaştırıyor. Eğer tdavi de geç kalınırsa, böbreklerin fonksiyonlarını yitirmesine dahi yol açabiliyor.Bize başvuran hastaların önemli bir bölümü, beslenme alışkanlıklarına dikkat ettiğinde iyileşebiliyor." dedi.
Opr. Dr. Mustafa Gürkan Yenice,  böbrek taşı sorunlarından limonata ve portakal suyu tüketilerek korunulabileceğini vurguladı.
Mustafa Gürkan Yenice, toplumun yüzde 15'inde görülen böbrek taşlarının, son dönemlerde bilhassa çocuklarda artığını da aktardı.

Kalsiyum oksalat veya ürik asit gibi maddelerin idrarda yoğunluğunun normal değerleri aşmasının ardından böbrek taşlarının oluşmaya başladığını belirten Yenice, "Bu mineral ve tuzların yoğunlaşıp kristalleşmesi ve birbirine yapışmasıyla böbrek taşları oluşmaktadır. Taşlar idrar kanallarından aşağıya doğru hareket ederek vücuttan atılabilir. Fakat idrar kanalı boyunca herhangi bir yerde takılarak idrar akışını engelleyen taşlar genellikle korkulan, şiddetli tipik böbrek ağrısına yol açar." dedi.

Opr. Dr. Mustafa Gürkan Yenice, böbrek taşı problemlerinden 


limonata ve portakal suyunun yanında


 domates suyu da tüketilerek korunulabileceğini söyledi.

Böbrek taşlarından korunmada beslenmenin rolünün büyük önem arz ettiğini kaydeden Op. Dr. Yenice, özellikle yaz aylarında aşırı çay ve kahve tüketimi, az su tüketilmesi, tuzun fazla tüketilmesi, oksalattan zengin sebzelerin ve hayvansal kaynaklı proteinin fazla alınmasının risk artıran faktörler olduğunu belirtti.

Uzman Dr. Mustafa Gürkan Yenice:
Sebzelerin haşlanıp, suyu süzüldükten sonra pişirilmesini ve tüketilirken yanında kalsiyum kaynağının bulunmasını (yoğurt, peynir, süt gibi) önerdi.


 Turunçgillerin dışında da bazı sebzelerin de faydası

 olduğu belirlendi.  Taze sıkılmış domates suyunun da

 limon kadar yararı olabilir.  


Bahçe domatesi ya da sera domatesi arasında  etki

 bakımından fark olmadığını tespit edildi" diye ifade

 etti.


Ülkemizde özellikle böbreklerinde taş olan pek çok


 hastanın gilaburu meyvesini tükettiğini belirten

 doktor,  gilaburu suyunun  da limon, portakal,
 greyfurt ve domates kadar faydalı olabileceğini 

belirtti.

 “Yaz aylarının vazgeçilmez içeceği limonata ve portakal suyu önerilen içecekler arasındadır. Taş oluşumunu etkileyen oksalattan zengin yağlı tohumlardan fındık, yer fıstığı, badem gibi yiyeceklerin azaltılması, kakao ve kakaolu içecekler ile kolanın az tüketilmesi önemlidir. Yaz aylarında terlemeye bağlı olarak sıvı ihtiyacının artacağı göz önüne alınarak günlük su tüketiminin en az 2-2, 5 litre (yaklaşık 8-10 bardak su) olarak ayarlanması ve alınan tuz miktarının kısıtlanması böbrek taşlarından korunmada dikkat edilmesi gereken önemli faktörlerdir.” ifadelerini kullandı.
Opr. Dr. Mustafa Gürkan Yenice

Böbrek taşları ile ilgili doktor teşhisi laboratuvar testleri belirtileri ve tedavisi hakkın da aşağıda  video sunulmuştur.

1 yorum:

  1. Very significant Information for us, I have think the representation of this Information is actually superb one. This is my first visit to your site. Üroloji istanbul

    YanıtlaSil